SuosikitKirjaudu

Hävikkiviikko 2024

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 23.-29.9.2024. Hävikkiviikon tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Me Fiksuruoalla olemme tietysti mukana levittämässä tietoisuutta ruokahävikistä.

 

Ruokaa tuotetaan aina vähän liikaa, sillä kysyntä ja tarjonta eivät ikinä kohtaa täydellisesti. Hävikki on varmuuden hinta – ja siksi osa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin eikä tavalliseen ruokakauppaan.


Tätä epäkohtaa olemme korjaamassa me, Fiksuruoka. Jo perustamisvuodestamme 2016 asti missiomme on ollut yksinkertainen: me vähennämme ruokahävikkiä. Haluamme normalisoida laadukkaiden hävikkituotteiden hyödyntämisen tekemällä niiden hankkimisesta helppoa ja vastuullista kenelle tahansa.


Ja ennen kaikkea edullista: hävikin vähentäminen säästää merkittävästi rahaa. Lue esimerkiksi tämä Kuluttajaliiton vertailu hävikkiruoan hinnasta normaaliin ostoskoriin verrattuna.

 

Ruokahävikki on muutakin kuin lautashävikkiä

Syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan kaikissa elintarvikeketjun vaiheissa: ravitsemuspalveluissa, kaupoissa, teollisuudessa ja alkutuotannossa sekä kotitalouksissa. Luonnonvarakeskus arvioi, että hävikkiä syntyy ruokaketjussa noin 400 miljoonaa kiloa joka vuosi.


Me Fiksuruoalla tartumme ensisijaisesti teollisuushävikkiin: myymmehän valmistajien, maahantuojien ja tukkujen poistoeriä. Meiltä voi bongata tuotteita, jotka ovat esimerkiksi ylivarastoa, ne poistuneet valikoimasta, myyntipakkaus on uudistunut tai parasta ennen -päiväys lähestyy.


Mieltämme lämmittää se, kuinka aktiivisesti tavarantoimittajamme täällä Suomessa ja maailmalla ovat kanssamme vähentämässä hävikkiä ja kehittämässä uusia tapoja toteuttaa missiotamme vieläkin tehokkaammin. Hyvä esimerkki tästä ovat yhteistyötuotteet, joissa on hyödynnetty ylijääneitä pakkausmateriaaleja tai ainesosia, jotka olivat vaarassa mennä hukkaan. Hyvä esimerkki tästä on Fiksumix.

Kotitalouksissa 25 kiloa ja 106 euroa roskiin

Luonnonvarakeskus Luken tekemän tutkimuksen mukaan ruokahävikkiä syntyy suomalaisissa kotitalouksissa keskimäärin jopa 25 kiloa henkeä kohden vuodessa. Luke arvioi myös, että tämän ruokahävikin rahallinen arvo on henkeä kohti noin 106 euroa vuodessa.

Tutkimuksen mukaan ruokahävikkiä syntyykin eniten juuri kotitalouksissa. Asialla on siis hopeareunus: me kaikki voimme arjessamme vaikuttaa hävikin määrään!

 

Näin vähennät hävikkiä arjessa

Ruokahävikin vähentämiseen löytyy monia tapoja. Hävikkiä hillitsevät esimerkiksi:

  • ruokaostosten suunnittelu
  • kaapista valmiiksi löytyvien ainesten hyödyntäminen
  • pakastaminen
  • luottaminen parasta ennen -päiväyksen sijaan omiin aisteihin
  • tuotteiden säilyttäminen niille sopivissa lämpötiloissa
  • ainesten jatkojalostaminen: hedelmät ja kasvikset keitoksi tai smoothieksi, kaurapuurosta sämpylöiksi, kuivuneesta leivästä krutongeiksi... Hävikkivinkkejä riittää!

 

Lue lisää ruokahävikistä

Lue lisää parasta ennen -päiväyksestä