SuosikitKirjaudu

Startup-verkkokauppa myy hävikkiruokaa yhdellä sentillä

Oletko koskaan ostanut mitään sentillä? Jos olet, se tuskin on ollut mitään kovinkaan järkevää. Suomalainen ruoan verkkokauppa halusi tehdä jotakin mullistavaa ja alkoi myydä hävikkiuhan alla olevia tuotteita yhden sentin hinnalla.

Fiksuruoka.fi on tuore suomalainen verkkokauppa, joka myy poisto- ja jäännöseriä. Lähes kaikki myynnissä olevat tuotteet ovat olleet vaarassa joutua ruokahävikiksi. Palvelunsa avulla Fiksuruoka haluaa varmistaa, että myös nämä erät päätyisivät kuluttajille tarjoamalla kaikki tuotteet vähintään 20-90% alennuksella. Nyt ostoksia voi tehdä vielä tätäkin edullisemmin, sillä osa tuotteista on myynnissä vain yhdellä sentillä.

”Sentillä hinnoittelu sai alkunsa, kun pohdimme millaisia tarjouksia ei vielä muissa verkkokaupoissa ole tullut vastaan. Yhdellä sentillähän ei yleisen käsityksen mukaan saa ostettua mitään - paitsi nyt Fiksuruoan verkkokaupasta! Tällä idealla haluamme kannustaa ihmisiä kokeilemaan hävikkierien ostamista ja tätä kautta hävikin vähentämistä pienellä kynnyksellä. Suosimmekin sentin tuotteissa laadukkaita, suomalaisten kulutustottumuksiin sopivia tuotteita sekä tuotemerkkejä, kuten Heinzin ketsuppia tai Fazerin makeisia”, Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu kertoo.

Tuotteita yhden sentin hinnalla on myynnissä Fiksuruoka.fi -verkkokaupassa tälläkin hetkellä rajoitetun ajan. Tuotteita on myynnissä aina muutama kerrallaan ja tuotteet vaihtuvat vähintään kerran viikossa. Jotta sentin tuotteista löytyisi varmasti jokaiselle jotakin, valikoima pysyy monipuolisena: yleensä kerralla on valittavana sekä ruoanlaittoon että herkutteluhetkeen soveltuvia tuotteita.

Katso myynnissä olevat sentin tuotteet tästä.

Sentin tuotteet lähimmälle noutopisteelle tai kotivelle 1-3 arkipäivässä

Kauan ei tarvitse Fiksuruoasta tilattuja tuotteita odotella. Sentit tuotteet sekä muut ostoskoriin valikoituneet ostokset tulevat perille tavallisesti 1-3 arkipäivässä.

Sentin tuotteiden lisäksi koko muu valikoima Fiksuruoka.fi:ssä on jopa -80% vertailuhinnoista, joten ruokaostoksissa voi säästää täten reilusti. Myytävänä on huoneenlämmössä säilyviä ruokatuotteita, pesuaineita sekä sekalaisia käyttötavaroita.

”Valikoimamme vaihtelee sen mukaan, millaisia tuotteita on vaarassa joutua hävikiksi. Kerran meillä oli myynnissä savustuspönttöjä ja hetki sitten saimme myyntiin ison erän Norlyn-sukkahousuja! Ikinä ei voi täysin etukäteen tietää, millaisia tuotteita eteen tulee valikoimaa selatessa. Se tekee tilaamisesta hyvällä tapaa jopa jännittävää. Suurin osa on kuitenkin perustarvikkeita, joita meillä jokaisella kuluu arjessa”, Järvensivu avaa.


Hävikkiruoalla ei tarkoiteta vain parasta ennen -päiväyksen ohittanutta

Paljon huomiota saaneet sentin tuotteet ovat myös hyvä keino kumota ihmisten virheellisiä käsityksiä siitä, että ruoka, joka määritellään ”hävikiksi” olisi automaattisesti vanhentunutta.

”Suurimmalla osalla valikoimamme tuotteista parasta ennen päiväys on vielä edessäpäin – ja joskus päiväykseen voi olla matkaa jopa vuosi. Meille tulee usein myyntiin myös erilaisia sesonkituotteita, kuten pääsiäiskarkkeja tai joulumarkkinoille tarkoitettua suklaata sekä tuotteita, joiden pakkaus on uudistunut eikä tuotteita vanhoilla pakkauksilla haluta brändisyistä isojen kauppojen hyllyille,” Järvensivu kertoo.

Toisaalta myös parasta ennen -päiväyksen ohittaneita tuotteita pelätään usein aivan turhaan, sillä varsinkin kuiva-ainekaapissa säilytettävät tuotteet säilyvät usein vielä pitkään hyvänä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Niitä on turvallista syödä ja elintarvikelain mukaan myyntiä voi jatkaa myös päiväyksen umpeutumisen jälkeen.

Lue lisää parasta ennen päiväyksestä tästä.


Ruokahävikki on maailmanlaajuinen ongelma

Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka on syystä tai toisesta päätynyt roskiin. Maailmanlaajuisesti noin 30 prosenttia kaikesta tuottamastamme ruoasta päätyy hävikiksi jossakin kohtaa tuotantoketjua.

Myös Suomessa, korkean elintason ja teknologian maassa, vastaava luku on suuri: noin 10-15 prosenttia. Ruokahävikki on myös merkittävä ilmasto-ongelmien aiheuttaja, sillä jopa noin viidennes ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä syntyy pelkästään ruoasta.

Syntyvän hävikin määrään meillä jokaisella on hyvä mahdollisuus vaikuttaa jo pienillä fiksuilla teoilla omassa keittiössä, sillä suurin osa syömäkelpoisesta ruoasta menee roskiin ketjun viimeisessä vaiheessa, eli kotitalouksissa.

Ruokahävikin vähentämisen voit aloittaa esimerkiksi pelastamalla hävikkiruokaa Fiksuruoka.fi:stä: https://www.fiksuruoka.fi/